Lid van Mundikat en Brits Korthaar Club
Athena


Athena is een dochter van oppergod Zeus en een van de twaalf Olympische goden die op de berg Olympus verbleven. Aardgodin Gaia en hemelgod Uranus hadden Zeus voorspeld dat de oceanide Metis een god zou voortbrengen die zijn meerdere zou zijn. Hij verslond Metis daarop met huid en haar, waarop hij een barstende hoofdpijn kreeg. Hephaistos spleet de schedel van zijn vader Zeus open en Athena kwam in volledige wapenuitrusting te voorschijn. Metis heet de moeder van Athena te zijn, maar gezien Athena's geboorte heeft zij eigenlijk alleen een vader.

Athena is de godin van de oorlog, de wijsheid en de wetenschap en de beschermster van ambachten. Zij was beschermvrouwe van verschillende Griekse steden die haar vereerden, waaronder natuurlijk Athene.

Athena had een bijzondere band met de stad Athene. Het verhaal gaat dat zij op die plaats een wedstrijd hield met de zeegod Poseidon over de vraag wie het meeste voor de stad kon betekenen. Poseidon deed op de berg Olympus een bron ontspringen, maar Athena zorgde ervoor dat er op die berg een olijfboom ontspruitte. De goden- en godinnen-scheidsrechters vonden dit laatste een waardevoller geschenk en daarmee won Athena de wedstrijd. Athena werd de beschermgodin van de stad die naar haar vernoemd werd.
2004 W.M. Boode & M. Haaksman.