Lid van Mundikat en Brits Korthaar Club




Onze kattennamen


Onze katten ontlenen hun namen aan goden en helden uit het oude Griekenland. Onze eerste twee Britten hebben daarnaast een naam gekregen van heersers uit het oude Egypte.

Bij Hercules hebben we een beetje gesmokkeld: dit is de Romeinse variant van de Griekse naar Herakles. De naam Hercules vinden we mooier en stoerder dan Herakles.

De namen van de kittens worden per nest op elkaar afgestemd.

Het eerste nestje waren Griekse goden:maangodin Selene, haar broer zonnegod Helios, Nereus de zeegod, Ares de god van de oorlog en Hephaestus de god van het vuur.

Het tweede nestje dankt zijn naam aan de Oresteia van de Griekse schrijver Aischylos, de tragedie over de dood van de Myceense koning Agamemnon. De kittens hebben de namen Clytaemnestra (de vrouw), Agamemnon (de koning), Orestes (de zoon), Elektra (de dochter) en Aegisthus (Clytaemnestra's minnaar) meegekregen.

Omdat het derde nestje één dame telde en verder alleen katers, dachten wij als fans van de Griekseoudheid al snel aan Troje. Dit epos vertelt hoe de schone Spartaanse dame Helena door koningszoon Paris wordt meegenomen naar Troje. Koning Agamemnon van Mycene, broer van Helena'sechtgenoot Menalaus, ziet hierin een mooie aanleiding een al langer bestaande wens in vervulling te laten gaan: Troje ten val brengen. Samen met onder andere held Achilles en de bekende koning Odysseus van Ithaka stoomt Agamemnon met zijn leger op naar Troje, waar hij vecht tegen koning Priamus en diens zoons Paris en Hector. Uiteindelijk doodt Hector Achilles met behulp van de God Apollo.
De dame kreeg dus de naam Helena,de katers de namen Troy, Achilles, Hector en Apollo.









© 2004 W.M. Boode & M. Haaksman.