Lid van Mundikat en Brits Korthaar Club




Thoetmosis


De Egyptische geschiedenis kent vier farao's die zich Thoetmosis noemden. Allen maakten zij deel uit van de 18e dynastie, die heerste in de periode die het Nieuwe Rijk wordt genoemd.

Thoetmosis I stapte af van het gebruik om farao's in pyramides te begraven. Het regeringscentrum werd verplaatst naar Thebe en dat was waarschijnlijk ook een aanleiding om een nieuwe begraafplaats voor de farao's te zoeken. Die werd gevonden aan de andere kant van de Nijl, de westoever. Daar werden de koningsgraven in woestijnrots uitgehouwen, in een dal dat de naam Dal der Koningen kreeg. Toen de rotsen schaars werden, werd bij opvolgende farao's uitgeweken naar het meer vlakke gedeelte in het midden van het dal. Daar is bijvoorbeeld ook het beroemde graf van Toetanchamon (eveneens 18e dynastie) te vinden. Thoetmosis I heerste van 1504 tot 1492 v.C.

Thoetmosis II, zoon van Thoetmosis I, heerste van 1492 tot 1479 v.C.

Toen Thoetmosis II in 1479 v.C. overleed, was zijn zoon Thoetmosis III nog te jong om hem op te volgen. In naam regeerde Thoetmosis III, maar regentes was zijn stiefmoeder Hatjepsoet, dochter van Thoetmosis I en vrouw van Thoetmosis II. Zij liet voor zichzelf een dodentempel bouwen in het Dal der Koningen. Vanaf 1458 regeerde Toetmosis III ook feitelijk, tot 1425 v.C.

Thoetmosis IV was de kleinzoon van Thoetmosis II en opvolger van zijn vader Amenophis II. Hij heerste van 1397 tot 1388 v.C.


© 2004 W.M. Boode & M. Haaksman.